Beleggen voor beginners

beleggen voor beginners - beleggen

Beleggen voor beginners

Beleggen, iets waar tegenwoordig veel over wordt gesproken. Er zijn enorm veel particulieren die willen beginnen met beleggen. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je op letten? Hieronder lees je vijf tips die je kunnen helpen om te beginnen met beleggen, zodat je binnen no time kan gaan investeren. 

Tip 1: brokers vergelijken

Voordat je gaat beginnen met beleggen als particulier is het verstandig om een broker in te schakelen waarmee je kunt gaan investeren. Je kunt een broker zien als een platform die jouw geld beheert en waar jij je geld kan investeren. Je kunt een rekening openen bij een broker die bij jou past. Voordat je zomaar een broker kiest is het handig om eerst verschillende brokers te vergelijken. Het is namelijk belangrijk dat je broker betrouwbaar is, een broker een groot aanbod heeft met interessante beleggingsopties voor jou en dat je natuurlijk een goed gevoel hebt bij de broker. Je kunt brokers vergelijken op compareallbrokers.com zodat je zeker weet dat je de beste broker hebt.

Tip 2: investeer niet direct al je geld

Een ander belangrijk punt is dat je natuurlijk geld in moet leggen om te investeren. Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen, zodat je niet je beleggingen moet verkopen omdat je een onverhoopte betaling moet doen. Start met meer leren over beleggen! Je kunt het best een budget hebben dat je kwijt kunt en waar je op kunt bouwen. Wanneer je honderd euro in de maand overhoudt, dan kun je honderd euro in de maand op je beleggingsrekening zetten. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat al je geld weggaat als de aandelen dalen. Ook is het belangrijk dat je erbij stilstaat hoe lang je het geld kunt missen. Wanneer je krap bij kas zit is het dus niet verstandig om te beginnen met beleggen.

Tip 3: waarin beleggen?

Wanneer je een budget hebt vrijgesteld en je brokers hebt vergeleken, dan is het tijd om te gaan kiezen waarin je precies wilt beleggen. Er zijn namelijk veel verschillende aandelen, ETF’s en bijvoorbeeld derivaten waarin je kunt beleggen. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om over na te denken voordat je start met beleggen. Naast alle verschillende beleggingsproducten is het ook goed om research te doen voordat je je geld ergens in stopt. Je wilt namelijk straks niet met lege handen zitten. Kies dus wijs en wie weet worden je aandelen of ETF’s veel geld waard.

Tip 4: beleg met een doel

Als vierde tip is het verstandig om doelen te stellen voordat je begint met beleggen. Wanneer je gaat beleggen wil je namelijk iets bereiken. Je wilt ervoor zorgen dat je geld meer waard wordt en je investeringen dus groeien. Denk er wel aan dat het verstandig is dat je doel wel haalbaar en meetbaar is. Wanneer dat niet het geval is, is het slim om je doelen bij te stellen zodat je je doel op lange termijn of juist op korte termijn kan halen.

Tip 5: research

De laatste tip is om research niet weg te denken uit de wereld van het beleggen. Je kunt namelijk beter veel onderzoek doen wanneer je wil beginnen met investeren. Allereerst kun je dus brokers vergelijken en research doen naar hun betrouwbaarheid. Ook kun je onderzoek doen over de verschillende aandelen die je wilt kopen. Gaat het goed met die aandelen? Kan je hier winst uit halen of zijn deze aandelen een risico waard? Wanneer je antwoord hebt gegeven op die vragen dan ben je klaar om te investeren. Niet alleen is research belangrijk voor de brokers en voor de aandelen, ook research over beleggen zou je kunnen helpen om die wereld een stuk beter te begrijpen. Ga dus voorbereid met een plan beleggen en wie weet worden je beleggingen wel een fortuin waard.