Zelf een blog beginnen

blog beginnen - blog beginnen

Zelf een blog beginnen? Start met deze tips

Wanneer je regelmatig iets zoekt op Google, is de kans groot dat je wel eens op een blogpagina terecht bent gekomen. Een blog beginnen wordt om verschillende redenen gedaan: zo kan iemand gewoon een persoonlijke website willen om zijn ei op kwijt te kunnen. Iemand anders wil misschien graag mensen trekken om ze vervolgens naar hun webshop te sturen. Of je start een weblog om wat bij te verdienen met de promotie van de producten van iemand anders. Wat jouw reden ook is, hieronder helpen we je op weg met wat tips.

Wat heb je nodig

Voor het beginnen van een blog heb je niet veel nodig: een platform om op te posten en een goede internetverbinding. Je kan kiezen uit verschillende soorten platformen, maar de meest bekende is toch zeker wel WordPress. Je hebt tegenwoordig ook geen programmeervaardigheden nodig: alles werkt met blokken, zodat je direct kan zien hoe je pagina eruit komt te zien. Alles werkt online, dus een goede internetconnectie is zeker van belang.

[irp posts=”3585″]

Tot zo ver is het starten van een website gratis. Maar wil jij hier ook wat aan verdienen? Dan moet je overgaan of ‘self-hosting’. Hiervoor heb je een domeinnaam nodig. Dit is gelukkig niet zo prijzig. Enkele bekende platformen hiervoor zijn Namecheap en GoDaddy. Denk van tevoren wel goed na over je naam: zorg dat het makkelijk te spellen en te onthouden is en dat het een idee geeft over het onderwerp van je blogpagina’s. Het is vaak ook goed om je naam erin terug te laten komen. Kies voor het domein ook het liefste voor een .nl of .com extensie (afhankelijk van de taal waarin jij wilt schrijven). Dit is namelijk wat mensen standaard gebruiken en voelt ook het meest vertrouwd.

Daarnaast heb je hosting nodig: hier bestaan ook veel opties voor. Let hierbij goed op: er bestaan veel goedkope hostingplatformen. Dat lijkt fijn, maar zodra jouw webpagina’s meer bezoekers gaan krijgen, gaat je snelheid bij deze platformen vaak drastisch omlaag. Kijk bijvoorbeeld op Wifiwijs als je wat tips voor goede hosting nodig hebt. Hostingpartijen om mee te starten die niet heel prijzig zijn, zijn SiteGround, Strato en Wix. Het voordeel van Wix is dat je hier ook direct je website op kan maken.

Hoe maak je jouw website een succes?

Als we één tip mogen geven om je in eerste instantie op te focussen, is het SEO. Leer hier zoveel mogelijk over. Hoe beter je namelijk SEO doorhebt, hoe meer mensen vanuit zoekmachines op jouw blog terecht komen. In het kort is het bij SEO belangrijk dat je de juiste zoektermen kiest. Bij een beginnende website is het meest voordelige om lange zoektermen te kiezen en hier een artikel om heen te schrijven — je maakt het dus specifieker. Daarnaast zijn backlinks naar -en de snelheid van je website belangrijk.

[irp posts=”819″]

Start jij vandaag je weblog?

We hopen dat je met bovenstaande tips een goede start kan maken. Is jouw website live? Vergeet dan zeker niet om het op al je socialmediakanalen te promoten!