Een keuken kopen? Hier zijn enkele tips om op te letten!

keuken kopen tips - keuken kopen

Een keuken kopen? Hier zijn enkele tips om op te letten!

Een aankoop van een nieuwe keuken is een aanschaf die je niet regelmatig doet. Juist daarom is belangrijk om vooraf voldoende onderzoek te doen, zodat jij de goede beslissing kunt nemen. Wij hebben daarom een rijtje tips voor je om ervoor te zorgen dat jij de keuken van je dromen kunt kopen zonder dat je bankrekening eronder lijdt.

Wat maakt een keuken zo duur?

Een keuken aanschaffen slokt een behoorlijk groot bedrag op uit budget. Dit bedrag wat je misschien al in gedachten had is voor iedereen anders maar een relatief groot bedrag, dat blijft het.

Een keuken kan duur zijn vanwege de materialen die worden gebruikt. Materialen zoals graniet en marmer zijn bijvoorbeeld duurder dan andere materialen zoals laminaat of houtfineer. Ook de grootte van de keuken kan invloed hebben op de prijs. Hoe groter de keuken, hoe meer materialen er nodig zijn en hoe hoger de prijs zal uitvallen.

Vaak komt er bij het installeren van een keuken ook maatwerk kijken. Dat is ook een grote factor die de hoogte van de prijs bepaald. Maatwerk is vakwerk en vakwerk gebeurt immers tegen “uurtje factuurtje”. Je kunt je voorstellen dat er veel uren gemaakt worden als je speciale wensen hebt.

Welk budget heb je nodig voor een keuken?

Het budget dat nodig is voor een keuken hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de keuken en het type materialen dat wordt gebruikt. Over het algemeen kun je verwachten dat een nieuwe keuken tussen de €5.000 en €20.000 kost.

Als huiseigenaar is er nog een kleine vuistregel waarop je kunt letten bij het kopen van een keuken. Een keuken is niet direct waard verhogend voor je woning. Daarom wordt aangeraden dat een keuken niet meer mag kosten dan 10% van de aankoopwaarde van je woning. Bij de verkoop van je huis levert een duurdere keuken geen waarde verhoging op.

Hoe kan ik besparen op een nieuwe keuken?

Het eerste wat je kunt doen is kiezen voor goedkopere materialen, zoals laminaat of houtfineer in plaats van graniet of marmer. Probeer als het kan voor een keuken met standaardmaten te gaan, dit in plaats van op een op maat gemaakte keuken.

Daarnaast kun je door goed onderzoek te doen, bijvoorbeeld door prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken ook nog wel besparen. Onderzoek kan zijn online, veel vergelijken maar ook je laten informeren door verkopers die je daardoor wijzer maken.

Hoe kom ik aan een budget keuken?

Goedkope keukens liggen natuurlijk niet voor het oprapen maar er zijn wel opties:
Allereerst kun je voor goedkope keukens naar tweedehands opties kijken, zoals op Marktplaats. Nieuwe huiseigenaren vervangen vaak de complete keuken in hun nieuwe woning. Ook worden er bij keukenwinkels vaak showroommodellen aangeboden die tegen korting worden verkocht. Let er dan wel op dat er geen beschadigingen zijn of gebruik dit om te onderhandelen over de prijs.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een keuken?

Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt. Daarnaast moet je goed kijken naar de grootte en de maten van de keuken om ervoor te zorgen dat de keuken past in je huis. Dat lijkt een open deur maar mensen kunnen soms wel eens te enthousiast zijn en daardoor impulsief of te ondoordacht tot aanschaf overgaan. Natuurlijk is het ook belangrijk om de garantievoorwaarden in ogenschouw te nemen.

Welke kleur keuken is tijdloos?

Witte en zwarte keukens zijn tijdloos omdat ze passen bij vrijwel elk interieur. Witte keukens geven een gevoel van ruimte en licht, terwijl zwarte keukens een gevoel van luxe en elegantie geven. Bovendien zijn witte en zwarte keukens gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Witte keukens zijn ook gemakkelijk aan te passen aan veranderende trends door simpelweg de accessoires te veranderen.

Tot zover het kijkje in de keuken

We hopen dat deze tips je hebben geholpen bij het kiezen van de perfecte keuken voor jouw huis. Of het nou een budget keuken moet worden of er eentje met alle toeters en bellen, je goed laten informeren is heel belangrijk. Ons doel is om bij dit proces, behulpzaam en informatief te zijn geweest. Op die manier kun jij de beste beslissing nemen.