Is 3D printen een alternatief voor kunststof spuitgieten?

kunststof spuitgieten vs 3d printen - kunststof spuitgieten

Is 3D printen een alternatief voor kunststof spuitgieten?

Je hoort veel over kunststof 3D printen, maar is het beter dan kunststof spuitgieten? Lees de vergelijking.

Voor de creatieve hobbyist heeft 3D printen een wereld geopend. Ineens is het mogelijk om zelf kunststof te verwerken. Voorheen was kunststof objecten produceren met kunststof spuitgieten alleen voor bedrijven weggelegd. En hoewel bedrijven interesse tonen in 3D printen, is het belangrijk de voor- en nadelen te kennen van de verschillende productietechnieken. Dit artikel maakt de vergelijking tussen kunststof 3D printen op basis van oplage, mogelijkheden in vorm, eigenschappen van het eindproduct en prijs. 

Vormeigenschappen: kunststof spuitgieten vs 3D printen

In de vergelijking tussen kunststof spuitgieten en 3D printen moet je eerst de eigenschappen kennen. Voor 3D printen moet het type kunststof te verwerken zijn door de 3D printer. Daarnaast zal het printproces het object in dunne laagjes opbouwen. Hierdoor kun je bijzondere vormen of objecten maken. Denk aan een object in een object die er onmogelijk uit kan. Heel leuk om te zien en een goede demonstratie van wat 3D printen kan. Kunststof spuitgieten wordt gedaan met een mal, ook wel matrijs genoemd. Hierdoor is het te produceren object of onderdeel gebonden aan de mogelijkheden die een mal biedt. Het voordeel is wel dat er veel meer kunststoffen geschikt zijn voor spuitgieten en dat het object strak en glad afgewerkt is zodra het uit de mal komt.

[irp posts=”6197″]

Oplage voor kunststof spuitgieten

Denk je aan mallen, dan denk je aan oplages. En kunststof spuitgieten vormt daar geen uitzondering in. Een oplage vanaf 500 stuks wordt interessant om te spuitgieten. Maar ook lagere oplages waarbij materiaaleigenschappen belangrijk zijn, kunnen met kunststof spuitgieten gefabriceerd worden. Een mal van aluminium kan zo’n 10.000 keer meegaan en is goedkoper dan een stalen mal. Vanaf 10.000 stuks kan staal interessanter worden. Voor 3D printen geldt dat het geschikt is voor kleine oplages waarbij de mate van detail en afwerking minder belangrijk is.

Prijs kunststof spuitgieten

De opstartkosten voor kunststof spuitgieten zijn hoog doordat er een mal gemaakt moet worden. Zoals genoemd, een aluminium mal zal wel goedkoper zijn dan staal. De exacte kosten zijn sterk afhankelijk van het product en de complexiteit van de vorm. Denk echter wel aan enkele duizenden euro’s. De kosten kunnen met de productie deels goedgemaakt worden, bijvoorbeeld door een meervoudige matrijs te maken waarmee in één keer meerdere producten gemaakt kunnen worden. Overweeg zeker de mogelijkheden van spuitgieten wanneer je kunststof onderdelen wilt kopen of zelf wilt maken.

industriele spuitgiet machine - kunststof spuitgieten
kunststof spuitgieten met een industriële kunststof spuitgietmachine