Video’s Filmen met je Telefoon in 9 Stappen

videos filmen smartphone - filmen met je telefoon

Video’s Filmen met je Telefoon in 9 Stappen

Waar je vroeger nog een grote videocamcorder nodig had om video’s te maken, heb je nu voldoende aan een smartphone. Dit is natuurlijk veel gemakkelijker, omdat je deze gewoon kunt meedragen in je broekzak. In dit artikel geven we 9 tips om professionele video’s te maken met je telefoon.

Dit artikel helpt je snel op weg zodat je weet hoe je moet filmen met je smartphone. Wil je het maximale uit je smartphone en jezelf halen? Zelf een video maken van goede kwaliteit hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt.

Denk aan de volgende stappen om professioneel ogende video’s te maken met je eigen telefoon. Het maakt niet uit of je een Android of iPhone hebt. Deze stappen helpen je met mooie beelden, ongeacht welke telefoon.

1. Beeldstabilisatie

De benaming verklapt het al een beetje, het beeld moet stabiel zijn. Wanneer je uit de hand filmt kan dit een lastige opgave zijn. Eigenlijk is het zelfs onmogelijk om jouw handen voor langere tijd compleet stil te houden. De telefoon zal altijd wel een beetje bewegen door jouw hartslag of ademhaling. Wil je wel per se uit de hand filmen? Zet je schrap, hou je adem in en probeer zo min mogelijk te bewegen. Gelukkig zit er op de nieuwere telefoons optische beeldstabilisatie en bijvoorbeeld closed-loop autofocus.

Wanneer je de intentie hebt om een professionele film of langere vlog te maken, is het toch aan te raden om hulpmiddelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een statief of gimbal. Van een statief heb je vast wel eens gehoord, misschien is een gimbal nieuw voor jou. Een gimbal is een soort selfiestick met stabilisator, wanneer je er mee loopt en filmt zal het beeld gewoon recht blijven. Een statief en gimbal mogen dus eigenlijk niet ontbreken in jouw collectie.

Voordelen van een statief of gimbal:

• Langere tijd filmen met je hand kan een negatief effect hebben op de stabilisatie;
• De nieuwere telefoons beschikken over optische beeldstabilisatie;
• Met een statief of gimbal maak jij de meest stabiele beelden;

2. Film horizontaal

Wanneer je jouw video op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo wilt zetten, is het aan te raden om horizontaal te filmen. Op die manier benut je de volledige beeld capaciteit. Verticale filmpjes worden meestal alleen gebruikt voor Facebook, Instagram en TikTok.

Wist je dat er ieder jaar een iPhone Film Festival wordt gehouden? Tijdens dit festival worden de beste films getoond, die zijn gemaakt met een iPhone. De regel is dat minimaal 70% van de film gemaakt moet zijn met een iPhone. Dat klinkt best cool toch? Jouw eigen professionele film, gemaakt met een smartphone.

Meer informatie: iPhone Film Festival

3. Zorg voor goed geluid

Naast het beeld moet ook het geluid goed zijn, tenminste wanneer jij of andere spreken in de video. Film op locaties waar geen of weinig wind is. Is dit niet mogelijk? Dan kun je een smartphone plopkap aanschaffen. Op die manier zal het geluid al een stuk beter klinken. Sta ook niet te ver weg van de microfoon. In sommige gevallen kun je ook de audio apart opnemen, en deze inzetten als voice-over. Je voegt de audio dan achteraf toe via videobewerkingssoftware.

Tips voor goed geluid:

• Ga niet te ver van de microfoon staan;
• Film op locaties met geen tot weinig wind;
• Schaf eventueel een plopkap aan om ruis door bijvoorbeeld wind uit te sluiten;
• Je kunt de audio apart opnemen en als voice-over gebruiken;

4. Licht en belichting

Zorg voor voldoende belichting, zo krijg je de beste beeldkwaliteit. Uiteraard moet het beeld ook niet overbelicht zijn. Maak gebruik van natuurlijk daglicht, of schaf studiolampen aan.

Wil jij jezelf filmen? Ga dan overdag met jouw gezicht richting het raam staan, zo wordt jouw gezicht voldoende belicht. Gelukkig kun je via videobewerkingssoftware de belichting achteraf bijwerken.

Een professionele video is goed belicht, denk hieraan:

• De juiste belichting zorgt voor betere beelden;
• Probeer overbelichting te vermijden;
• Maak eventueel gebruik van studiolampen;
• Voor het filmen van jezelf kun je overdag met jouw gezicht richting het raam gaan staan;
• Belichting kun je achteraf bewerken met videobewerkingssoftware;

5. Maak gebruik van de achterste camera

Op iedere telefoon zit tegenwoordig een front- en back camera. De front camera gebruik je meestal voor videobellen en het maken van selfies. De achterste camera levert echter de hogere prestaties. Zo filmt de achterste camera bijvoorbeeld in een betere resolutie. Voor het maken van een professionele film of vlog, is het dus ook aan te raden om altijd gebruik te maken van de achterste camera.

6. Resolutie

Probeer gebruik te maken van één camera. Zoals je al kon lezen in bovenstaande alinea, kan de resolutie nogal verschillen per camera. Wanneer je dus filmt met verschillende camera’s, kan dit problemen gaan opleveren tijdens de montage van de video. Filmen in 720p is nogal een verschil met bijvoorbeeld 4K. Wil je wel verschillende telefoons gaan gebruiken? Controleer dan altijd of de camera’s of in ieder geval de resolutie hetzelfde zijn.

7. Lopen – dus niet zoomen

Zoom niet in, maar loop met iemand mee tijdens het filmen, of loop naar het object of de persoon toe. Inzoomen vermindert namelijk de kwaliteit van het beeld. De eerdergenoemde gimbal is een perfecte match wanneer je lopend wil filmen.

8. Compositie

Zorg voor de juiste compositie. Dat wil zeggen zorg dat het beeld aantrekkelijk is om naar te kijken. Probeer chaos te voorkomen. Breng orde in de beelden. Met de juiste compositie weet jij de kijker te sturen, en kun je jouw verhaal beter overbrengen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de regel van derden.

Met de regel van derden is het verstandig om het beeld te verdelen in 9 gelijke vlakken. Op de meeste telefoons kun je bij de camera-instellingen een raster of grid inschakelen, deze legt de 9 gelijke vlakken over het beeld heen. Zorg dat een persoon, object of bijvoorbeeld dier, op een punt staat waar de lijnen elkaar doorkruisen. Dit levert vaak de beste beelden op. Kortom:

• Schakel via de camera-instellingen een raster of grid in om de regel van derden te hanteren;
• Film zo dat een persoon, object of bijvoorbeeld dier op een plek staat waar de lijnen elkaar doorkruisen;

9. Kennis van videobewerking

Wanneer je het filmen met je smartphone onder de knie hebt, dien je ook kennis op te doen over videobewerking. Iedere professionele film en vlog wordt bewerkt met software, denk aan het toepassen van filters en het aanpassen van bijvoorbeeld de belichting. Over videobewerking zouden we een geheel apart artikel kunnen schrijven, dit omdat er gewoon heel veel mogelijk is.

Gelukkig staan er op bijvoorbeeld YouTube voldoende tutorials, die jou uitleggen hoe je beeldmateriaal kan bewerken. Voor beginners en gevorderden.

Bekende videobewerkingssoftware die je kunt gebruiken zijn Adobe Premiere Pro, Adobe After Effects en bijvoorbeeld Final Cut Pro. Dit zijn betaalde pakketten. Gratis zijn er ook een aantal die je op weg helpen, namelijk:

• HitFilm Express 16 (Mac, Windows)
• Lightworks (Mac, Windows, Linux)
• Apple iMovie (Mac)
DaVinci Resolve (Mac, Windows, Linux)
• VSDC (Windows)
• Shotcut 21 (Mac, Windows, Linux)

Hopelijk zien je we jouw werk snel online of op het witte doek. Succes!