Home / internet / hoe werkt whatsapp

 

Whatsapp

gratis berichtjes versturen

SMS bundels worden steeds goedkoper bij de telecomproviders. Ze verdienen er gewoonweg erg weinig meer mee. Dit komt grotendeels door diensten als Ping (Blackberry) en Whatsapp (IOS, Android, Windows Phone & Blackberry). Whatsapp kun je in het kort samenvatten als gratis versturen van smsjes via internet. Een voorwaarde voor het gebruik van Whatsapp is internet op je mobiel. Je hebt geen abonnement nodig voor Whatsapp. Je kunt Whatsapp ook gebruiken via WiFi. Dan kun je alleen op het moment dat je een WiFi verbinding hebt Whatsappjes ontvangen. Met een internetabonnement op je mobiel kun je ten alle tijden Whatsappjes ontvangen en verzenden. Zo blijf je altijd in contact met je vrienden!

Whatsapp maakt handig gebruik van je contactenlijst in je mobieltje en zo kun je naar al je vrienden berichtjes versturen. Naast berichtjes kun je ook foto’s, video’s, spraak en je locatie versturen. Wil je Whatsapp downloaden voor je iPhone? Klik dan hier om direct Whatsapp te downloaden in de AppStore.

Whatsapp installeren op een PC?

Het is mogelijk om Whatsapp op een PC te gebruiken. Zo kun je dus iedereen via Whatsapp bereiken vanaf je eigen PC!

Foto’s & video’s versturen via Whatsapp

Bij het versturen en ontvangen van foto’s en video’s moet je rekening houden met je datalimiet. Veel foto’s en filmpjes ontvangen en versturen kost veel MB’s. Een foto of video maken is een hele makkelijke manier om leuke ervaringen met je vrienden te delen.

Stap 1. Klik op de contactpersoon waar je een foto of video naar wilt versturen

Stap 2. Klik op het pijltje dat omhoog wijst. Dit geeft een extra menu met alle opties.

hoe werkt whatsapp

Stap 3. Kies nu uit het menu wat je wilt versturen. Je kunt kiezen uit de volgende onderdelen:

 • Je locatie
 • Een foto uit je bibliotheek
 • Een nieuwe foto (camera springt automatisch aan)
 • Een audiobericht
 • Een contact

Hoe krijg je smileys (emoticons) in Whatsapp op je iPhone?

Smileys en andere leuke plaatjes kun je niet standaard in Whatsapp gebruiken. Om deze smileys te kunnen gebruiken zul je een extra app moeten installeren.

IOS / iPhone: Extra smileys krijg je met o.a. ‘Emoji‘. Er zijn veel apps die smileys toevoegen aan Whatsapp, waarvan een groot deel gratis is. In de betaalde versies zijn veel meer plaatjes en smileys beschikbaar. De gratis versie(s) biedt echter genoeg smileys voor alle situaties.

hoe voeg je een smiley toe aan whatsapp

Er valt nog veel meer te leren over Whatsapp. We hebben een aantal links voor je klaargezet.

Hoe werkt Whatsapp: tips & trucs

Wat is WhatsApp?Wat is WhatsApp?WhatsApp is een programma (of eigenlijk een applicatie, afgekort als app) voor smartphones. Whatsapp stelt de gebruikers ervan in staat om via hun internetverbinding berichten naar elkaar te versturen. Whatsapp is dus als het ware een chatprogramma v…Ikn280, 13-02-2011

Downloaden en gebruiken van WhatsApp op uw smartphoneDownloaden en gebruiken van WhatsApp op uw smartphoneWhatsApp is een mobile messaging software/applicatie voor uw smartphone. Dit stukje software is voor bijna alle huidige smartphone beschikbaar, waardoor u gemakkelijk gebruik kan maken van deze diensten. Want wie wil er nou niet snel en gemakkelijk c…Maxwell, 06-09-2011

Alternatieven voor WhatsApp op AndroidAlternatieven voor WhatsApp op AndroidWhatsApp is de laatste jaren uitgegroeid tot een enorm populaire messaging applicatie voor smartphones. Met WhatsApp kunnen berichten naar andere gebruikers gestuurd worden via het internet. Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die gebruik ma…Rva03, 08-07-2013


Wie leest er Whatsapp berichten mee?

Er gaan steeds meer geruchten dat onze Whatsapp berichten worden ‘meegelezen’. Dat is mogelijk wanneer de makers van Whatsapp instanties toegang verlenen om berichten mee te lezen. Dat is natuurlijk geen fijn gevoel. Helaas is het mogelijk omdat alle berichten eerst langs de servers van Whatsapp gaan voordat ze bij de andere persoon aankomen. Daar kan normaal niemand bij, maar schijnbaar hebben verschillende instanties toch toegang. Hierover worden kamervragen gesteld.

D66 wil een verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over het lezen van Whatsapp-berichten door de politie. Kamerlid Gerard Schouw stelt de vragen naar aanleiding van berichten dat een Limburger de politie op de stoep kreeg, nadat hij het woord ‘bom’ in een Whatsapp-bericht naar zijn vader had gebruikt. ‐ bron

 
Share this page
 • marian

  Hoe verklein ik de foto’s die ik met mijn smarthone en whatsapp wil verzenden?

  • Gertjan

   Hallo Marian,

   Op Android telefoons is het zo dat verstuurde en ontvangen foto’s al kleiner worden gemaakt door Whatsapp zelf. Android maakt hier zelfs een mapje “Whatsapp foto’s” voor aan in de Gallerij.

 • miep

  mijn wifi en dus internet doen het, whatsapp daarentegen verzend niet… wat moet ik nu doen??

  • Gertjan

   Hoi Miep,

   Werkt het inmiddels wel? Whatsapp had last van een wereldwijde storing, wellicht dat het daar aan lag?

 • mohamed

  kan je bij de iphone mensen induvidueel blokkeren dat ze je niet meer kunnen whats appen of je status kunnen zien wanneer je online bent of geweest bent

  • Gertjan

   Hi Mohamed,

   Op de iPhone kun je op 2 manieren mensen blokkeren op Whatsapp.
   1. Wanneer iemand je een Whatsapp stuurt die niet in je contacten staat kun je tik op “blokkeer”.
   2. Ga naar WhatsApp > Instellingen > Chatinstellingen > Geblokkeerd
   Tik op de plusknop [+] om contacten uit je adresboek toe te voegen aan de lijst met geblokkeerde contacten. Zorg ervoor dat je tikt op [Gereed] wanneer je klaar bent met het toevoegen van contacten.

   Meer informatie: iemand blokkeren op whatsapp iphone/android/blackberry

 • Anja

  Hoe kan ik een ontvangen bericht doorsturen naar aanderen zonder de hele tekst over te typen?

  • Gertjan

   Hoi Anja,

   Druk en hou je vinger op het bericht dat je wilt doorsturen. Er verschijnt na 2 seconden een extra menu dat je de optie geeft om het te kopieren, doorsturen of zelfs verwijderen.

   • Lievonne

    Je hebt ook mij geholpen met deze reactie. Dank je wel Gert Jan!!

   • Lievonne

    Mag ik je nog andere vraag voorleggen? Ik heb een aantal keren vruchteloos geprobeerd om per email een hele gepsreksgeschiedenis aan mezelf door te sturen. Ik ontvang niets. Enig idee wat er aan de hand kan zijn? Ik gebruik een Samsung Galaxy III Mini met Android

    • Gert-Jan

     Hallo Lievonne,

     Bij de nieuwste versie van WhatsApp op Android kun je heel eenvoudig een gesprek naar jezelf mailen.

     In het gespreksvenster kies je voor opties -> meer -> gesprek e-mailen.
     Je krijgt dan een waarschuwing dat het bestand wel eens groot kan zijn, zorg er voor dat je met WiFi verbonden bent.

     Voorbeeld: http://www.copytrans.net/support/how-to-backup-whatsapp-messages/#email-whatsapp-history

     Succes!

     • Lievonne

      dank je wel Gert-Jan. De stappen kende ik wel, alleen funktioneerde ‘t niet > er kwam geen mail aan. De laatse keer kwam de gespreksgeschiedenis wel aan: uren later. Ik zal zeker gaan kijken achter de link die je me hebt gestuurd. Fijn om nieuwe dingen te leren!

 • Askin

  Ik heb een iPhone 5 Wil whatsapp messenger kopen staat 0.89 maar kaniet betale hoe moet ik hem erop krijgen?

  • Gertjan

   Hi Askin,

   Voor Whatsapp zul je moeten betalen op de iPhone. Maar geen nood, je kunt eenvoudig iTunes tegoed kopen door middel van een prepaid kaart.

   Op Android toestellen is Whatsapp overigens gratis.

 • JW

  ik wil graag Whatsapp gebruiken op mijn Ipad. Ik heb geen smartphone maar gewoon een oude nokia, Kan dit dan? of moet je buiten de ipad waar ik hem op wil instaleren ook een smartphone hebben?

  HELLLPPPPP!!

  • Gertjan

   Hallo JW,

   Als je een iPad 3G hebt moet het standaard mogelijk zijn. Als je alleen de WIFI versie hebt zijn er 2 mogelijkheden: 1: download Whatspad met Cydia (jailbreak noodzakelijk) of 2: installeer iPhone configuration tool (Mac of Windows). Met deze hulpmiddelen kun je Whatsapp op je iPad gebruiken.

   Meer info: http://www.youtube.com/watch?v=sZ9aVWUSTak

 • wouja

  ik heb een profiel foto geselecteerd maar deze is niet zichtbaar voor mn contakten met wie ik whatsapp hoe komt dat?

 • Jacqueline

  Ik kan sinds gisteren fotos en filmpjes die ik met whatssapp binnen krijg niet meer downloaden. Word dan meteen naar beginscherm van de iphone gegooid. Heb de whatssapp al paar x hard afgesloten. Wil niet de hele app opnieuw installeren.

 • A. Kruize

  Ik heb een Samsung Galaxy SII en sinds kort kan ik geen whatss app meer ontvangen en versturen zonder dat ik wifi aan heb gezete. Ik heb wel internet. Enig idee hoe dit kan?

 • Inge

  Kan je whatsapp filmpje naar de IPad sturen ?
  Bij mij is het niet gelukt.

 • kim

  Ik kan geen pf instellen ik weet hoe het moet mast hij weigerd of meld hem fout,, war moet ik doen

  Ps ook enig idee of je je chatachtergrond kan veranderen en zoja hoe?

 • Bob

  Ik wil niet gelijk foto’s en video’s downloaden op whatsapp maar dat zelf doen, nu download die ze allemaal vanzelf, hoe kan ik dat veranderen?

 • Mier

  Als met z’n 2e gebruik maakt van 1 apple id.. Kan de ene dan bij de ander in whatsapp kijken?

  • Gertjan

   Hallo Miranda,

   Whatsapp werkt op telefoonnummer basis. Je kunt dus met één AppleID op 2x Whatsapp downloaden en gebruiken op 2 verschillende iPhones.

 • Mier

  Hoi dankjewel!
  Bedoelde meer dat de 1 dan niet alles uit z’n andere gesprekken kan lezen toch?

 • Lisa

  Hallo,

  Ik kan geen foto’s versturen of openen via Whatsapp. Als ik dan een foto wil versturen blijft er zo’n klokje staan. Mijn moeder stuurde mij gister een foto, ik kan wel zien dat ze hem heeft gestuurd.. Maar ik kan hem niet openen. Er staat dan: Afbeelding downloaden 97Kb. Als ik daar dan op druk dan staat er: Download kan niet worden voltooid. Probeer het late opnieuw.

  Met vriendenlijke groeten,

  Lisa

 • kevin

  Ik heb whatsapp ge blokeert op mijn blackberry maar als ik het opzoek in mijn zoekmenu dan is het doorzichtig en als ik het aanklik dan gebeurt er niks ik mis whatsapp zo erg :'(

  Wat moet ik doen!!

 • Carlijn

  Ik wil graag vanuit youtube een link delen met whatsapp op mijn iPhone4S, maar de optie whatsapp staat er niet bij vanuit de youtube pagina. In whatsapp is er ook geen mogelijkheid om een link te delen. Is er een manier om dit toch voor elkaar te krijgen? Hetzelfde geldt voor foto’s sturen via whatsapp, daarvoor moet ik vanuit de app foto’s uploaden. Niet echt handig.

 • John Borst

  I need an activationcode to get started on the iPhone

 • Linda

  Ik wil niet dat Whattsapp de foto’s en video’s gelijk download. I.v.m. datalimiet doe ik dit altijd pas als ik wifi heb. Op de android app kon ik dit uitzetten, maar op mijn iphone app (iphone 4) wordt alles automatisch gedownload. Kan ik dat ergens uitzetten? (de berichten wil ik wel direct blijven ontvangen).

 • Elly

  Ik wil graag foto’s die via Whattsapp op mijn Iphone
  binnenkomen doorsturen via de mail op mijn Iphone naar mijn mail op mijn PC. Dat lukt niet , er komt wel het geluid van verzenden maar hij blijft staan op uitgaande /niet verstuurd.Weet iemand wat ik hieraan kan doen ?
  Bij voorbaat dank
  mvg Elly

 • Jelle

  Ik wil graag whatsapp installeren dat deze niet continu berichten kan ontvangen, maar bijvoorbeeld 1x per uur.
  zo heb ik mijn datagebruik in de hand en kan ik toch whatsapp gebruiken zonder dat deze op de achtergrond moet draaien.
  is hier een instelling voor?

 • Bert

  Ik wil een email doorsturen met whatsapp
  kan dit en zo ja hoe

 • Mark van Iersel

  Kun je ‘last seen’ uitzetten, zodat men niet altijd kan zien wanneer je online bent geweest.

  • Whatsapp helper

   Ja. Als je naar instellingen gaat dan chatinstelligen en geavanceerd. Dan staat er laatst gezien weergeven

 • Sanne

  Hooi, is er ook een website waar ik watsapp op me ipod kan downloaden ? Ik heb namelijk geen mobiel waar watsapp op kan.
  Groeten sanne

 • Lynn

  Bij het wijzigen van mijn whatsapp profielfoto blijft het upload signaal maar draaien en de foto blijft ongewijzigd, nu al de hele dag. Hoe kan ik het uploaden stoppen?

 • Annouukkk

  Ik heb wapp op mijn pc alleen dan wil ik foto’s toevoegen van bijvoorbeeld ”verwisselbare schijf”’ aleen er staat alleen een knopje voor galerij. Hoe kan ik fotos van bijvoorbeeld verwisselbare schijf versturen?

 • tim

  ik heb een vraag. sinds een week komen mijn verstuurde foto´s via whatsapp niet meer in mn galerij. terwijl ik daar nooit last van heb gehad. hoe kan dit?

  • Gertjan

   Hoi Tim,

   Is misschien je interne (telefoon) geheugen vol? Whatsapp lijkt foto’s op te slaan in het interne geheugen ipv. op je geheugenkaart.

 • Mikail Aksoy

  Beste ….,

  Ik zoek al een tijdje naar versneltoetsen voor de emoticons voor Whatsapp! Ik kan het maar niet vinden, emoticons zoals <3 😉 🙂 :(. Kan iemand me helpen hiermee? Ik wil een hele lijst kunnen zien met versneltoetsen als dat kan..

 • Sascha korber

  Hallo kan iemand mij het geniale antwoord geven op de volgende vraag.ik maak met mijn samsung note filmpjes van ong 2 a 3 min en die wil ik dan doorsturen naar een vriendengroep of whatsapp vriend .je krijgt dan de melding bestand groter dan 16mb oftewel 10 a 11 seconden .hoe kan ik dit toch doen .dit moet kunnen.

  • Gertjan

   Hi Sascha,

   De oplossing ligt niet bij Whatsapp, maar bij de instellingen van je camera. Als je weet dat je een filmpje per Whatsapp gaat versturen, kies dan de laagste resolutie bij het filmen, bijvoorbeeld SD480p. Dit scheelt aanzienlijk in MB’s, waarna je de video met Whatsapp kunt doorsturen.

   Een mooiere oplossing zou zijn als Whatsapp de video’s zou verkleinen, maar dat doen ze nog niet. Succes!

 • patrick

  laatste update helemaal shit !!!! gewoon een foto instellen is niet meer te doen elke keer scheef slaat nergens op krijg de foto op geen elke manier recht en niet alleen ik iedereen om mij heen met i phone 4,4s,5 en ik ben systeembeheerder van beroep

 • Marjolein

  Hallo,

  Ik heb zojuist Whatsapp bijgewerkt en nu kan ik geen foto’s meer versturen. Als ik een foto wil versturen, blijft er een klokje staan. Ook kan ik de foto’s die ik ontvang niet downloaden. Van dit laatste had ik al vaker last en dat kwam dan doordat mijn geheugen vol was, dit is nu niet het geval want heb al mijn foto’s er al afgegooid. Kunnen jullie mij hierbij helpen?

  • henk

   Dan is je verbindeing met het internet verbroken, zodra er weer verbinding is verstuurt whatsapp de opdracht

 • Marjan

  Hallo, sinds een paar dagen is niet alleen de melding er van: je hebt een bericht, maar is de hele tekst van de WA ook zichtbaar. Iemand enig idee hoe ik dat kan veranderen

  • sneleren

   Hallo Marjan,

   Waar krijg je precies deze melding? In je notificatiecentrum?

 • Whatsup

  Hallo, ik heb via whatsapp een geluidsfragment ontvangen wat ik wil kopiëren naar Facebook. Hoe doe ik dat?

  • sneleren

   Facebook ondersteund nog geen geluidsfragmenten.

 • Sanne vaassen

  ik kan mijn spraakberichten niet afspelen op mijn htc
  weet iemand hoe dit komt?

 • Jacqueline Kasander

  Ik kan sinds vanmorgen geen foto’s versturen of downloaden op mijn wifi verbinding.
  Wat kan dit zijn

 • Grunn82

  Hallo iedereen,
  Ik heb even een vraagje….Ik heb op mijn Iphone 5 een audiobericht ontvangen via WhatsApp…Nu kan ik hem gewoon afspelen via het chatscherm in whatsapp maar weet iemand ook waar ik het Audiobericht zelf kan vinden in de telefoon (dus buiten whatsapp zelf) ??

 • Descartes

  hoe kan ik met mijn blackberry bold video’s uit een whatsapp doorsturen nar mijn mail??? Mijn BB heeft geen mediakaart en kan daardoor geen enkel filmpje bekijken….

 • jeffrey

  hallo

  hoe kan ik mijn spraakmedia afspelen over het gewone speaker en niet over het oorspeaker het is heel irritant

 • Cintweety

  als je whatsapp eerst op je mobiel hebt en daarna op je pc installeert, kun je daarna weer terugswitchen en whatsapp op je mobiel krijgen?

 • Bernadette

  kan het zijn dat je lange tijd online staat terwijl je niet actief bent in whatsapp?

 • nonnie

  Ik heb 2 telefoons. 1 daarvan is nu in gebruik mt een buitenlandsnummer omdat ik daar woon. Ik wil mijn whatsup op beide telefoons kunnen gebruiken maar heb nu ineens 2 profielen. Kun je niet met 1 profiel op 2 telefoons werken ? Dus synchroniseren ?

  • Admin

   Hallo nonnie,

   Whatsapp zou gekoppeld moeten zijn aan je telefoonnummer, heb je dan ook 2 telefoonnummers?

 • B Veen

  Als ik via Whatsapp een foto wil versturen krijg ik een berichtje: mislukt te weinig geheugen probeer later.er staat weinig fotos op mijn mobiel, en ik heb nog veel geheugen wie helpt mij?

 • Joey

  Hallo,
  Hoe kan ik bij een iphone 4s instellen, dat alleen bij wifi de plaatjes en video wordt gedownload.
  Helaas lukt mij dit niet om in te stellen.

 • Lievonne

  Hoe kan ik een bericht doorsturen via WhatsApp? Ik gebruik een Samsung Galaxy III Mini met Android.
  Alternatief geprobeerd: de hele gespreksserie (want met 1 specifiek bericht kan dat niet) via email aan mezelf sturen. Ik ontving niets. Vraagteken boven het hoofd.

 • mark

  voordat mijn telefoon zich had gereset kon ik 2 min en 50 sec filmen maar nu kan ik nog maar 5 seconden filmen. weet iemand misschien hoe ik dit kan veranderen.

 • Pe

  Ikwil graag een filmpje wat op fb staat als iglo’s verzenden naar whtasapp en geen link, voor Facebookloze vrienden

 • hoe maak je het aan

  Ik zoek steeds hoe ga je op whatsapp hoe maak je het aan maar ik vind niks ik heb een Samsung Ace

 • Carrie

  Carrie